onsdag 8 juli 2009

I tengen av en kultur

Jag trodde ett tag att jag förstod mig på denna klassiker av teer, men den mystik som gömmer sig bakom de japanska teernas grundsten, låter sig inte lära kännas i första taget. Shincha, nytt te, har till skillnad från sencha och många andra japanska teer, aldrig vilat i form av aracha. Vägen från tebuske till kopp hålls kort, precis som bryggningarna.

Skillnaden mellan sencha och shincha är som skillnaden mellan kogeima och oogeima.

I den första bryggningen (70g i 50s) är den söt och smörig med mycket fläder, päron och färsk dragon. Sällan finner man ett te som ger så mycket fräschör, uppfriskning och avkoppling. Den andra bryggningen (80g i 5s) hålls kort, så kort att man häller vattnet i kyusun för att sedan hälla av innan man knappt fått på locket. Belöningen för detta är mödan värd; kraftig arom och en generös smak av skirat smör, nypon och misosoppa. Kommande bryggningar fortsätter man på 80g men ökar tiden försiktigt; 10s, 20s och 50s. Would you like to know more?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar