Jag trodde ett tag att jag förstod mig på denna klassiker av teer, men den mystik som gömmer sig bakom de japanska teernas grundsten, låter sig inte lära kännas i första taget. Shincha, nytt te, har till skillnad från sencha och många andra japanska teer, aldrig vilat i form av aracha. Vägen från tebuske till kopp hålls kort, precis som bryggningarna.
Skillnaden mellan sencha och shincha är som skillnaden mellan kogeima och oogeima.
I den första bryggningen (70g i 50s) är den söt och smörig med mycket fläder, päron och färsk dragon. Sällan finner man ett te som ger så mycket fräschör, uppfriskning och avkoppling. Den andra bryggningen (80g i 5s) hålls kort, så kort att man häller vattnet i kyusun för att sedan hälla av innan man knappt fått på locket. Belöningen för detta är mödan värd; kraftig arom och en generös smak av skirat smör, nypon och misosoppa. Kommande bryggningar fortsätter man på 80g men ökar tiden försiktigt; 10s, 20s och 50s. Would you like to know more?
Skillnaden mellan sencha och shincha är som skillnaden mellan kogeima och oogeima.
I den första bryggningen (70g i 50s) är den söt och smörig med mycket fläder, päron och färsk dragon. Sällan finner man ett te som ger så mycket fräschör, uppfriskning och avkoppling. Den andra bryggningen (80g i 5s) hålls kort, så kort att man häller vattnet i kyusun för att sedan hälla av innan man knappt fått på locket. Belöningen för detta är mödan värd; kraftig arom och en generös smak av skirat smör, nypon och misosoppa. Kommande bryggningar fortsätter man på 80g men ökar tiden försiktigt; 10s, 20s och 50s. Would you like to know more?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar