söndag 31 januari 2010

Fresh & Traditional Lemon Curd

Afternoon Tea - del 2: Jag har varit överförtjust i Lemon Curd sedan första gången jag smakade det på ett Tea Cottage i södra England, en skön sommardag för en herrans massa år sedan. Receptet nedan är av en traditionell metod, som är ganska tidskrävande men ack med så fräscht och gott det blir.



















Tag ett par till tre fina citroner med väldoftande skal och mycket olja. Kvaliteten är essentiell... givetvis! (tvätta noga och torka).



















Ta en dryg dL sockerbitar, och skrubba var sockerbit på citronernas skal så att bitarna slipas ner och oljorna extraheras ur skalet (detta är den tidskrävande biten). Resultatet bör bli som så.



















Lägg citronerna i en skål och strö över en dryg dL socker, låt ligga en stund så att än mer av oljorna dras ur. Det är sedan lätt att skrapa bort sockret med baksidan av en matkniv. Pressa sedan saften ur citronerna.
















Arrangera ett vattenbad eller använd en dubbelbottnad kastrull. Ha i sockret, saften, 75g rumstempererat smör samt 3 lätt uppvispade ägg. Koka upp vattnet och låt sjuda, rör ständigt om tills konsistensen tjocknar.



















Häll upp på burk, och låt ligga i kylen i minst en natt. Curden kan förvaras i kyl upp till ett par veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar