söndag 26 april 2009

Att välja Zisha

För en oolong- eller Puerh-fantast är en Zisha lika viktigt som lack och läder är för en fetischist. En bra zisha (eller yixing-kanna) kan lyfta ett te till höjderna, medan en dålig kan begrava teet istället. Att hitta just denna bra zishan är dock inte det lättaste, men jag listar några av mina tips.

  • Lockets passform: Locket bör passa kannan i alla dimensioner. Ta tag i locket och vicka det horisontellt för att avgöra hur bra det passar innan öppningens kanter. Kolla sedan hur tätt locket sitter genom att sänka ner kannan i vatten så att den blir helt fylld, håll ett finger för hällpipen, vänd kannan uppochner och lyft den ur vattnet... locket ska inte falla ur!!!
  • Klang: Lägg kannan i din öppna hand (håll inte fast i den), ta locket och slå det försiktigt mot handtagets övre båge, kannan ska ge en hög, vacker och klingande klang. Lite grovt kan man säga att kannans klang speglar lerans kvalitet, men även konstnärens skicklighet.
  • Smak: Lukta i kannan, den ska inte ha någon mystisk eller kemisk doft. Smaken på en ny kanna avgör man lättast genom att använda den, kannan ska ta en positiv karaktär av den typ te man använder. En zisha ska förhöja smaken av ett te, och inget annat!!!
  • Balans: Lägga kannan i ett vattnebad, den ska vila balanserat på vattnets yta mellan kannans centrumlinje, den kan vara baktung och sjunka vid handtaget, men bör inte vara så att den tar in vatten och sjunker.
  • Hällning: Köp aldrig en zisha utan att ha hällt från den först! Fyll den med vatten och häll några gånger, det bör vara en rak och generös stråle. Räkna hur lång tid det tar att tömma 10cl vatten ur kannan, det bör inte ta mer än 10 sekunder.
Would you like to know more?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar