söndag 7 februari 2010

Bröd - otrendigt men ljuvligt gott

Afternoon Tea - del 4: Surdegsbröd i all ära, men till den engelska traditionen föredrar jag ett bröd som går emot den allmänna trenden... gjort på vetemjöl, mjölk, jäst, honung och havssalt. Det är också mycket lätt att göra, vilket passar mig alldeles utmärkt.



















Värm upp en halv liter mjölk och ett par matskedar svensk honung till dryga 42 grader C. Smula ner 35-40g jäst i en stor bunke, och häll över mjölkblandningen i omgångar så att sluttemperaturen blir 37-38 grader C.



















Ha i en stor nypa salt och 1,3L vetemjöl (eller tills den släpper från bunkens kanter). Blanda och låt jäsa en halvtimme. Forma sedan ett par runda limpor och låt jäsa igen lika lång tid. Pensla med uppvispat ägg och skär några snitt i degen. Grädda i ugnen, 250 C i 10 minuter. Sänk sedan till 100 C och grädda vidare i 15 minuter.



















Kalasgott med marmelad!

1 kommentar:

  1. Ah! Det måste jag prova! Brödet ser otroligt mumsigt ut!

    SvaraRadera