måndag 8 februari 2010

Scones är scones är scones

Afternoon Tea - del 5: Scones är scones och inget annat, jag har aldrig förstått varför folk i största allmänhet kallar platta grahamsbröd för scones, för det är de inte. Här är mitt recept på scones - de till och med smakar som det:

Smula ner 35g jäst i en stor bunke. Smält 100g smör i en kastrull och häll sedan i 2dL grädde. Temperera till dryga 40gr. C och häll över jästen i omgångar så att sluttemperaturen blir 37-38gr C. Knäck i två ägg, 1/2dL socker och en nypa havssalt, rör runt och tillsätt 1L vitt mjöl i omgångar.



















Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter men fortfarande är klibbig. Låt jäsa till dubbel storlek. Knåda degen och forma sedan 24st bollar, låt jäsa under duk en liten stund. De bör inte bli för fluffiga. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn 10 minuter på 250gr. C.

2 kommentarer:

  1. mm.. dina scones är super. Bara så du vet :)

    SvaraRadera
  2. Hehe, det var inte förrän jag flyttade till Köpenhamn som jag insåg att de s.k scones som finns i exempelvis "rutiga kokboken" (och som man fick lära sig att baka i hemkunskapen på 90-talet) inte är scones...och att scones är bulliga och smöriga och inte platta.

    SvaraRadera